Săptămâna 24 de sarcină

Săptămâna 24 de sarcină

Săptămâna 24 de sarcină

După ecografia morfologică a trimestrului doi de sarcină, am mers împreună cu soția la consultația programată la medicul obstetrician responsabil de evoluția sarcinii.

Bebelușa are 655 grame (deci ne încadrăm în standardul de specialitate), iar când la eco își ținea mânuțele la ochi. Ne emoționăm de câte ori o vedem și îi auzim bătăile inimii.

Totodată am aflat și importanța acestei săptămâni, respectiv din acest moment în cazul unei nașteri premature, copiii încep să aibă șanse mai mari de 50% de a supraviețui, chiar dacă vor sta vreme lungă la terapie intensivă în centre speciale. Iar după această săptămână șansele se măresc.

Peste alte două săptămâni trebuie efectuate alte analize uzuale, în special TTGO (testul de toleranță la glucoză oral) pentru măsurarea unui eventual diabet gestațional, care poate să apară temporar.

Bebe în săptămâna 24 de sarcină

În această săptămână bebe trebuie să aibă undeva între 550 și 700 grame și cam 28–34 cm. Chiar dacă pielea este ușor transparentă, aspectul începe să se schimbe, prin dezvoltarea musculaturii și prin acumularea de grăsime care îl va ajuta să-și  regleze temperatura. Începe să crească perișorul, genele, sprâncenele, unghiile.

Chipul se vede și la eco din ce în ce mai bine conturat. Chiar dacă capul este mai mărișor în comparație cu restul corpului..

Se formează trăsăturile. Ochii sunt formați. Chiar dacă pleoapele sunt încă închise și abia peste încă o lună începe să clipească și să vadă.

Bebe începe să aibă un program din ce în ce mai clar privind somnul și să viseze.

Se dezvoltă și creierul, întreg sistemul nervos, plămânii, aparatul respirator este complet dezvoltat, la fel și cel digestiv

Datorită dezvoltării în această săptămâna a urechii interne, responsabilă cu echilibrul, deja are percepția poziției în interiorul sacului amniotic.

Mama în săptămâna 24 de sarcină

Dacă crește bebe, crește și mami. Crește burtica, din ce în ce mai vizibila și mai rotundă. Cam cât o minge de fotbal. Începe să nu prea își mai vadă propriile picioare, asta în cazul în care nu are vreo 42 la picior. Deci tăticul începe deja să-și intre în rol cu ajutatul la încălțat, legatul șireturilor.

Uterul deja ajunge să se mărească până în zona buricului, chiar peste.

Odată cu creșterea burticii, cum aceasta se întinde, intervin și senzațiile de mâncărime, uscăciune, descuamare. Ajută loțiunile emoliente speciale pentru sarcină, contra vergeturi și o mai bună hidratare.

Evident crește numărul de kilograme. Probabil că de la începutul sarcinii până acum undeva între 7 și 9 kg. Dar este greu de aproximat cât ar fi optim. Este în funcție de fiecare mămică. Una e să ai înainte de sarcină 45 de kg și alta peste 70 kg.

Este prima dată când nu trebuie să vă faceți griji din cauza cântarului. Este vorba de lichidul amniotic, de bebe, placenta, volumul suplimentar de sânge, fluide și da și un depozit de grăsime însă perfect normal pentru sarcină.

Atenție!

În nici un caz nu este vorba de apelat la o dietă! Mâncați absolut normal, decent (nu pentru doi, bebe are grijă să își ia primul ce are nevoie), cât mai sănătos posibil (de evitat shaorma cu de toate, hamburgerii, prăjeli etc).

Și poate cel mai important: nu fumați!!! Fumatul poate dăuna sever fătului!!! Dar cred că scria asta și pe pachetul de țigări… Iar despre fumat în timpul sarcinii am scris aici.

Odată cu greutatea încep să apară și durerile de spate, coloana vertebrală se curbează ușor pentru a regla centrul de greutate, de articulații, în special la nivelul genunchilor, chiar crampe/cârcei de obicei în talpă.

Pot să apară și sângerări nazale, din cauza creșterii fluxului sangvin. În cazul nostru, mai mult dimineața. Iar seara o senzație de congestie nazală. Poate ajuta un umidificator în cameră, dar mult mai eficiente sunt picăturile saline de nas.

Încă ceva, dacă până acum toată lumea întreba ”mișcă?”, acum da, fără nicio problemă se simt mișcările. Inclusiv eu când pun mâna pe burtică simt mișcările.  Totodată, apar și contracțiile Braxton Hicks, care aduc ușor cu contracțiile nașterii.

Și cu toate astea, mămicile sunt de părere că trimestrul doi este poate cel mai frumos, pentru că dispar vărsăturile, grețurile, starea generală de oboseală și de rău din primul trimestru, iar starea de disconfort nu este atât de mare ca în cel de-al treilea trimestru de sarcină.

Ce trebuie să facem?

De mâncare deja am zis mai sus. Fără exagerări. Fără schimbări dramatice în alimentație fără acordul medicului. Doar cât mai sănătoasă.

De mișcare, la fel. Consultați medicul. Dacă nu sunt probleme deosebite chiar se recomandă mișcarea, în special mersul pe jos, dar tot cu moderare. Plimbări zilnice. De evitat sporturi extreme sau efortul susținut.

De evitat oboseala, stresul, aglomerația, frigul sau căldura excesivă, zgomote puternice, de pildă concerte zgomotoase. Copilul, chiar dacă are un sistem de protecție (lichidul amniotic), aude. Și încă bine. Vă recunoaște vocea. Vorbiți cu burtica. Mai mult, unele studii au demonstrat că vocea mamei este amplificată cu câțiva decibeli! De asemenea, reacționează la muzică bună (studiile arată că indicat ar fi Mozart și Vivaldi, dar și mămica trebuie să ”guste”) și tresare la zgomote neobișnuite.

Vopseaua de păr nu este contraindicată, însă în continuare trebuie să fie fără amoniac.

Nu în ultimul rând, foarte importantă este hidratarea. Apă plată. Multă.

Cum hainele încep să fie din ce în ce mai mici, trebuie să mergem la cumpărături, una-două măsuri mai mari (inclusiv sutienul) și la o încălțăminte cât mai comodă (tocurile de 10 cm ar fi bine să se pună la păstrat în cutii, o să revină și vremea lor).

Tot acum începem să ne gândim tot mai serios la ce nume va avea bebe (multe variante, multe semnificații, fiecare venim cu idei, inclusiv fetița noastră de 9 ani), la cum să îi amenajam camera.

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

 

 

Dacă ți-a plăcut Săptămâna 24 de sarcină și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

4 comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: