Părinții Disney voluntari

Părinții Disney voluntari

Acest ultim articol va încheia seria celor dedicată părinților Disney.

Aici am vorbit despre cine sunt părinții Disney, iar aici despre părinții Disney involuntari.

Acum este cazul să discutăm și de cei care își asumă acest rol în mod voit. Care aleg să submineze intenționat autoritatea părinților custodieni.

Al doilea caz,  mai rar ce-i drept, dar mult mai nociv (și vom vedea că până la urmă toți „actorii” vor avea de suferit) este al acelor părinți necustodieni care aleg intenționat această cale, din motive egoiste. Din răzbunare, crezând că prin astfel de manipulare își apropie copiii prin acest comportament excesiv de libertin. Dar în același timp doresc să lovească în legătura copiilor cu celălalt părinte, cel custodian.

Partea oarecum bună este că de cele mai multe ori acești părinți necustodieni aplică această rețetă pe termen scurt. Din păcate nu sunt capabili să sa mențină o legătură constantă cu proprii copii după divorț. Sunt cei care se folosesc de proprii copii ca de niște arme împotriva fostului partener.

De ce spun ca este nociv pentru toată lumea? Sunt câteva aspecte demne de luat în calcul:

Sabotarea relației părinte custodian – copil și educația pe care acesta dorește să o asigure copiilor

Genul acesta de comportament voit al părinților necustodieni cu siguranță va aduce tensiuni la momentul terminării programului de vizită al părintelui necustodian și întoarcerea copiilor la părintele custodian. Copii tind să nu ia în considerare faptul că programul de vizită al părinților necustodieni este stabilit în weekend-uri și în vacanțe. Când ghici ce? Nu trebuie să meargă la școală. Temele dacă sunt, oricum sunt puține. Iar părintele custodian știind deja neimplicarea celuilalt încearcă să condenseze efectuarea acestora în jumătate de vacanță, punând presiune pe copil care nu va fi confortabil cu acest lucru.

Efectul de bumerang

Distracția non-stop poate funcționa o perioadă, dar se va întoarce ca un bumerang fix împotriva părintelui necustodian. Cum părintele necustodian nu se gândește la vreo implicare în aspectele definitorii care te face să fi părinte.  Educație, nevoi medicale, sport, alte activități extrașcolare. Ci doar la a „cumpăra” copilul, acesta va cere din ce în ce mai mult. E doar un pas în a se transforma într-o vacă (sau bou) de muls. Doar banii vor conta, nu prezența. Copiii au nevoie de părinți, nu de clovni!

Pe termen lung nu este nici sănătoasă această abordare și nici nu va funcționa

Copilul trebuie educat că nu este suficient să își manifeste dorința de a obține ceva, orice. Dar acest tip de părinte necustodian nu este interesat de a-i dezvolta creativitatea sau vreo abilitate, iar de disciplină sau moderație nici vorbă!

Copilul va realiza că este manipulat, că este folosit

Nu putem construi decât plecând de la adevăr, nu de la ipocrizie. Iar lipsa de considerație, respect și în definitiv de dragoste pentru propriul copil nu are nicio scuză!

Pe termen lung nu este nici sănătoasă această abordare și nici nu va funcționa

O perioadă o să li se pară mai cool celălalt părinte, mai darnic. Comportamentul acestuia este într-adevăr mai pe gustul lor copilăresc. Primesc bomboane, ciocolată, cola, pizza, fiind plantați în fața unui TV sau a unei console. Părinții voluntari Disney sunt ocupați cu distracția proprie, doar în aparență sunt „mai buni” decât celălalt părinte. După un timp, chiar copii vor realiza că lipsa unei diete, a orelor de somn, a ignorării temelor…toate acestea le fac rău tocmai lor!

Ce vreau să spun este că cei mici au nevoie indubitabil de joacă, cadouri și distracție dar și de continuitate, stabilitate, dragoste, moderație, educație.

Copiii au nevoie de un părinte, nu numai de un prieten. De iubire, nu de dorință de răzbunare. Au nevoie de un educator, de un exemplu de conduită în viață, de un motivator, de cineva care să-i ajute să obțină ce își doresc dar și de disciplină.

Dacă ți-a plăcut Părinții Disney voluntari și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: