Concediu paternal?

Concediu paternal?

Concediu paternal?Concediu paternal?

Mărirea familiei, prin nașterea unui copil, este un eveniment special în viața părinților, dar și o adevărată provocare.

Cu toate ca de vreo 15 ani este prevăzut ca posibilitate, concediul paternal este extrem de rar întâlnit în practică.

De ce? Începând de la prejudecata că mama e mama, adică cea care are grijă de copil (de parcă tatăl nu este și el părinte) și continuând cu nevoia mamei de refacere după naștere. Și așa concediul postnatal obligatoriu de 42 de zile se continuă cu concediul parental, adică concediul de maternitate.

Știu, se pune problema alăptării, însă din păcate la noi acesta este o falsă problemă. Un mit. De ce? O spune un raport UNICEF*, respectiv rata alăptării exclusive în România în primele 6 luni de viață este de doar 12%! Cel mai mic procent la nivelul UE! De ce? De la problemele medicale ale mamelor (lipsă totală a lactației sau insuficientă) dar și opțiunea voluntară de a nu alăpta. Probabil cu altă ocazie o să deschid un subiect separat despre a doua categorie. Dacă tot este un subiect fierbinte, care a trezit pasiuni și tabere distincte. Nefiind subiectul de față, nu voi intra în amănunte suplimentare. Dar ar trebui să ne dea de gândit faptul că în țările nordice acest procent este de circa 90%!

* Fondul Internațional pentru Urgențe ale Copiilor al Națiunilor Unite

Revenind, la ale noastre meleaguri, de cele mai multe ori tatăl are un concediu de creștere copil de doar cinci zile. Care poate fi prelungit cu încă zece zile în cazul celor care au efectuat în prealabil un curs de puericultură.

Datele statistice arată că în ciuda legislației conform căreia tații pot beneficia de până la doi ani de concediu parental, acest tip de concediu este apanajul mamelor.

Concediu paternal #1

Și totuși, cunosc două tinere familii în care tăticii au optat pentru concediu paternal.

În prima situație tatăl este în concediu paternal de aproape șase ani. De ce? Pentru că are trei copii, ultimii fiind născuți la circa doi ani unul față de altul. De ce atâți copii? Pentru că: tinerețe, putință și dorință:) De ce el și numai el în concediu? Aceleași răspunsuri, plus un aspect, greu de neglijat mai ales când se mărește familia, cel material. Mămica are atât un job liberal care nu prea îi permite să ia „pauză”, cât și veniturile mai consistente. Iar cum la noi veniturile sunt plafonate la 3.400 lei,  nașterea copiilor în familiile cu venit peste mediu sunt din start dezavantajate. Probabil sporul natural negativ încă nu este o problemă care să fie luată în considerare… Și totuși, la nivelul anului 2015 ne-am împuținat cu vreo 60.000 (date oficiale comunicate de INS**). Dacă mai luăm în considerare și fenomenul migrației (în special a forței de muncă tinere), atunci avem un tablou mai clar, dar sumbru al îmbătrânirii populației.

** Institutul Național de Statistică din România

Concediu paternal #2

Al doilea caz este puțin diferit, dar este vorba tot de o familie cu trei copii. Aici tatăl a intrat în concediu paternal cu ocazia venirii pe lume al celui de-al treilea copil. Același (probabil) ”de ce el” sau poate ”de ce tocmai acum”. Răspunsul este simplu. Chiar dacă și aici s-a pus problema veniturilor, din ecuația El = venituri ok și (oarecum) sigure (salariu), iar Ea = venituri ok, dar fluctuante (mic business propriu) + faptul că la primii doi copii mama a beneficiat de concediu maternal, împreună au luat decizia că de data aceasta tatăl să fie cel care se implică mai mult în creșterea, în special, al celui de-al treilea copil.

Ceva se schimbă

Concediul paternal nu mai este văzut ca o ciudățenie sau subiect de glume, constatăm cu toții că suntem într-o schimbare de paradigmă. Atât a rolului femeii, cât și a bărbatului în familie și societate. Și datele statistice ale MMFPSV*** arată că în ultimii 5 ani, sub 15% din totalul celor care solicită concediu de îngrijire a copilului sunt bărbați.

*** Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice

Mai multe despre acest subiect vom tot discuta, fiind un subiect atât de complex, dar și de delicat.

Dacă ți-a plăcut Concediu paternal? și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook
%d blogeri au apreciat: