Trezirea Forței

Trezirea Forței

Trezirea forței

Am văzut Star Wars 7 în format 3D. Slăbuț, dar deconectant. În cele ce urmează mai jos, dacă nu sunteți familiarizați cu universul SW, n-are rost să continuați.

Slăbuț din multe motive, probabil de la clișee. Mult prea multe senzații de déjà vu din filmele anterioare. Plus sau mai bine un mare minus dat de unele din prea multele noi personaje.

Personaj nou

Printre noile apariții este și un…führer: Generalul Hux. În momentul în care se avântă într-un discurs înflăcărat adresat trupelor, observi că parcă îi lipsește ceva. Ciudata mustață a lui Hitler. Aceeași impresie privind și trupele Primului Ordin, inspirate ca așezare, disciplină, steaguri, salut cu ale Celui de-al Treilea Reich.

Deja vu. Uneori pe dos

Că tot suntem pe Jurnalul unui tată…saga SW continuă cu războiul tată – fiu, început cu Anakin Skywalker devenit Darth Vader versus fiul lui, Luke Skywalker.  Care încearcă şi la final reușește să-și aducă tatăl pe drumul cel bun.

Dar, de data aceasta, se inversează nițel rolurile. În sensul că tatăl, Han Solo (ginerele lui Darth Vader), încearcă (și la final NU reușește) să-și aducă fiul (adică nepotul lui Darth Vader) pe drumul cel bun, Kylo Ren.

Unde mai pui că însăși scena înfruntării celor două perechi tată-fiu tot pe o pasarelă par clonate!

Mentorul băiatului rău. Dacă Anakin este transformat în Darth Vader de către un geniu malefic, la fel se întâmplă și cu Ben care devine Kylo Ren. Mai jos, mai multe despre ”personaj”.

Revine naveta cu aripi a lui Darth Vader, dar acum este a nepotului dominat de niște crize nervoase, Kylo Ren.

Călătoriile cu viteza luminii.

Steaua Morții (Death Star) upgradată ca Stea Ucigașă (Starkiller Base). Evident acum mai mare și mai puternică, care poate să pulverizeze nu doar o planetă, ci mai multe deodată.

Coloana sonoră.

Poate cel mai important: o parte din personajele primei trilogii.

Alte personaje noi

Kylo Ren. Copie ștearsă. Distorsionată. Pe alocuri amuzantă (involuntar însă) a bunicului (la propriu) Darth Vader. Personajul nu se ridică deloc la nivelul malefic, dur şi misterios a bunicului său. Dacă la început are o apariție oarecum interesantă, aceasta este anulată imediat de o gafă. Când își dă seama că ceva este în neregulă cu un soldat din subordinea lui (FN-2187 / Fin). Dar nu ia nicio măsură!

Apoi, misterul se duce pe apa sâmbetei, când alege să tot își dea jos masca.

Plus, desele accese incontrolabile de furie. Cum îl deranjează ceva, cum scoate sabia laser și începe să facă harcea-parcea tot ce-i iese în cale. Și nu o dată. Că tot am amintit de sabia laser…a lui e…originală, de cruciat, sabie laser Jedi cu apărătoare;)

Plusuri și oarece diferențe

Față de celebrele deja doua trilogii anterioare ar fi faptul că pentru prima dată noul erou Jedi este o fată, Rey (”renumita” Daisy Ridley).

Chiar dacă mi se pare că aduce prea mult cu regina/senator Padmé Amidala (Natalie Portman), Rey se descurcă mai mult decât onorabil.

Cu câteva mențiuni care nu țin însă de interpretare, ci mai mult de rol:

  • de unde știe să comande telepatic unui stormtrooper să facă ce își dorește ea
  • de unde știe să mânuiască o sabie laser Jedi
  • cum poate sa îi țină piept fără nicio pregătire prealabilă lui Kylo Ren care avea la activ deja doi maeștri (ca Jedi pe unchiul său Luke, iar din partea întunecată pe  Liderul Suprem, misteriosul Snoke).

Și dacă tot apare pentru prima dată un Jedi feminin, al șaptelea film vine cu altă noutate, tot o prezență feminină.

Dar de cealaltă parte a baricadei, Captain Phasma (Gwendoline Christie, cunoscută pentru rolul Briannei din Tarth din deja celebră serie Games of Thrones) care este șefă peste soldații Primului Ordin. Iar doamna căpitan are și o ținută interesantă, respectiv o armură foarte polişată, de parcă s-ar fi terminat vopseaua albă pentru clasicele uniforme stormtrooper.

Iar șef peste doamna căpitan de mai sus este Generalul Hux, respectiv führerul de care vorbeam mai sus, care la rândul lui este oarecum la egalitate ca șefie cu bizarul Kylo Ren.

Că tot a venit vorba de personaje noi, unul este stormtroop-ul trădător, inițial FN-2187, apoi “botezat” de unul din piloții Rezistenței cu numele de Finn (”celebrul” John Boyga), altul roboțelul BB-8 (nu înțeleg de ce “rolul” acestei mingiuţe de altfel simpatice nu a putut fi fost continuat de R2-D2), dar merită amintită și băbuța milenară Maz Kanata care aduce vag pe alocuri cu emblematicul Yoda.

Întoarcere la rădăcini

Iar pentru cei care au avut oarecare dezamăgiri legate de a doua trilogie, SW7 se vrea o întoarcere la rădăcini, numai dacă ne uităm la casting și vedem că este un fel de omagiu trilogiei inițiale, (respectiv episoadele 4-6): Han Solo (Harrison Ford), Chewbacca, iar unde sunt cei doi trebuia să apară și Millennium Falcon, oarecum Darth Vader (masca lui), mai mult general și mai puțin prințesa (?!) Leia (Carrie Fisher), cei doi simpatici roboței (C-3PO și R2-D2) și câteva secunde de la finalul filmului nevorbitorul (deocamdată, dar mai are timp până prin SW8 sau poate 9 să zică ceva) Luke Skywalker.

Finalul, în loc să te lase să te bucuri (sau nu) de ce ai văzut în cele 135 minute, vrea să te lase nerăbdător să vezi următorul film, ceea ce e un pic tras de păr, dar căruța de bani cheltuită de Disney trebuie rapid amortizată, așa că urmează SW 8, SW 9, spre SW∞.

Deconectat, spuneam pe la început, în special legat de efecte speciale, dar și cele câteva scene comice. Responsabil într-o mare parte de latura comică este de data aceasta același păros Wookiee – Chewbacca, cu destul succes, față de enervantul (și nu numai după părerea mea), Jar Jar Binks din precedentele filme.

Concluzie

Una peste alta filmul se vinde, foarte mulți copii și tineri am văzut în sală, mai mult ca sigur ca Disney și-a făcut deci temele și pregătește o nouă generație foarte tânără care să preia ștafeta fanilor bătrâni deja SW, dacă ne raportăm la primul film, din 1977.

Dacă ți-a plăcut Trezirea Forței și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Alte recomandări de filme despre care am scris:

Comentarii Facebook
%d blogeri au apreciat: