Screening prenatal: bitest

Screening prenatal: bitest

Screening prenatal: bitest

Dacă tot am vorbit despre primul trimestru de sarcină, trebuie sa amintesc și despre screening prenatal, respectiv bitest sau dublu test care se efectuează undeva între săptămânile 9 – 11 de sarcină și care provoacă oarece emoții, mai ales griji.

„Bi” sau „dublu” pentru ca testul respectiv oferă informații despre existența (sau mai bine nu) a doua riscuri. Respectiv anomalii cromozomiale – sindromul Down și sindromul Edwards:

  1. Sindromul Down sau trisomia 21 ce provoacă un anumit grad de retard mental. Dar și anumite trăsături fizice, chiar malformații.
  2. Sindromul Edwards sau trisomia 18 este tot o anomalie genetică, dar mult mai severă.

Tot “bi” sau „dublu” și pentru ca testul are nevoie de două etape.

Respectiv o analiză de sânge (pentru a măsura doi hormoni specifici: PAPP-A şi HCG).

Şi o ecografie de morfologie fetală. Pentru a măsura translucenţa nucală, adică lichidul din zona cefei fetale.

Corelarea ambelor rezultate (sânge+eco) indică faptul dacă sarcina prezintă vreun risc privind cele doua anomalii de mai sus.

Trebuie menționat faptul că acest test nu are o rată de detecție de 100%. Ci undeva peste 90%, ceea ce oricum este ceva. Dar și sub 5% din testele pozitive sunt false. Adică copilul nu va prezenta vreun sindrom.

Însă, un risc scăzut nu înseamnă că absolut sigur bebelușul nu va prezenta vreuna din cele două anomalii.

Oricum, un rezultat pozitiv al acestui test SCREENING impune efectuarea de analize suplimentare*.

*Una dintre acestea este amniocenteza care se efectuează în trimestrul doi de sarcină, fiind un test DIAGNOSTIC.  Dar și o procedură invazivă prin care se extrage lichid amniotic. Nu în ultimul rând, amniocenteza comportă  și un risc de pierdere a sarcinii, cam la 1/500 cazuri. Este nevoie de consimțământul mamei pentru efectuarea acestei investigații.

Pentru mamă și bebe bitestul nu implică vreun risc, fiind oarecum neinvaziv. Sângele se recoltează din vena mamei, deci nu influențează în niciun fel sarcina. Este recomandat tuturor viitoarelor mămici. Dar în special celor peste 35 de ani pentru că riscul pentru apariția anomaliilor cromozomiale fetale crește odată cu vârsta mamei.

Important este însă ca testul de sânge să fie efectuat în aceeași zi cu ecografia.

Emoțiile și multitudinea de informații transmise de doctorul ginecolog care face recomandarea unui astfel de test fac ca acest aspect să nu fie reținut. Ceea ce poate duce la situații neplăcute, ca de exemplu programarea la eco fără ca analizele de sânge să fie efectuate.

Legat de sarcină, poate te mai interesează articole ca:

Dacă ți-a plăcut Screening prenatal: bitest și vrei să te țin la curent cu ce mai scriu, te invit să te abonezi la Newsletter.

Poți să urmărești și pagina de Facebook.

Sunt prezent și pe Instagram.

Comentarii Facebook
%d blogeri au apreciat: